Dimensies

Politiek

Nadat Mali in 1960 onafhankelijk werd begon de politieke onrust in het land. De Toeareg wensten een eigen staat, genaamd Azawad, en kwamen in opstand. Deze kregen zij niet van toenmalige president Mobido Keita, waarna het onrustig bleef tot aan 1990. In 1990 kwamen de Toeareg opnieuw in opstand, tijdens deze opstand ontstond er een staatsgreep en kwam Ahmadou Toure aan de macht. Uiteindelijk bracht president Toure democratie en verkiezingen in het land.

 
Toch bleef het verlangen van de Toeareg naar een eigen staat al die jaren aanwezig. Zo viel de Toeareg in januari 2012 verschillende steden in het noorden van Mali binnen en veroverden deze. Zo veroverden zij Konna, Timboektoe, Gao, deze zijn op figuur 9 respectievelijk aangegeven met de cijfers 1, 2 en 3. Het Malinese leger kon dit niet voorkomen omdat zij niet machtig genoeg waren. Dat het Malinese leger zwak was toont een nieuwe staatsgreep in maart 2012 aan toen kolonel Mamadou Sanogo en zijn groepering het Comité National pour la Restauration de la Démocratie et la République een staatsgreep pleegde.

 

Na de staatsgreep werd de hulp van Frankrijk ingeroepen door, de intussen gekozen, president Ibrahim Boubacar Keïta op 10 januari 2013. Frankrijk antwoordde snel, al op 11 januari 2013, en stuurde 4000 militairen. Zij zetten operatie 'Serval' op en sloegen de staatsgreep af. Dat de hulp van Frankrijk werd ingeroepen door Mali heeft te maken met het koloniale verleden toen Mali een kolonie was van Frans West-Afrika. De belangrijkste reden voor Frankrijk om de operatie op te zetten was de de dreiging van het ontstaan van een terroristische staat dichtbij Europa en dus Frankrijk.

Het verlangen naar een eigen staat door de Toeareg, het niet serieus genomen worden door de overheid, het zwakke leger en de onrust in het land leidden ertoe dat deze gebeurtenissen plaatsvonden.

Figuur 9. Ligging plaatsen (z.d.).

Sociaal-Cultureel

Nadat president Traoré in 1990 aan de macht kwam ging de strijd aan met de Toeareg, een nomadisch volk met als leefgebied de Sahara, in het noorden van Mali. Hij bracht wel verkiezingen en democratie, maar wilde het leefgebied van de Toeareg niet erkennen. De Toeareg vallen onder verschillende siuaties, dit zijn:

Situatie 2: ‘’een multinationale staat; een staat met twee of meer naties’’ en Situatie 3: '’Natie vormt binnen elke staat een minderheid’’ en ‘’Pannationalisme: verlangen van, een deel van, de natie om over te gaan tot staatkundige integratie of in ieder geval samen te werken met’’.

Situatie 2 gaat over één staat met één of meerdere naties. In dit geval zijn de Toearegs één van deze naties. Situatie 3 is ook aan dit conflict te koppelen, omdat de Toeareg binnen elke staat een minderheid is, zij zijn de minderheid in de staten Mali, Libië, Algerije, Niger en Burkina Faso.

 

Wat dit betreft is Mali qua bevolkingsgroepen een divers land, er leven verschillende bevolkingsgroepen met verschillende gebruiken zoals de Bambara, de Senoufo en de Songhay. Op het gebied van religie is Mali erg islamitisch, er zijn verschillende islamitische groeperingen in het noorden van Mali aanwezig die de Toeareg helpen om een eigen staat op te richten, Azawad

In het kopje 'Over Mali' is er meer informatie te vinden over de soorten bevolkingsgroepen en het aantal inwoners van Mali.

Economisch 

De meeste mensen in Mali werken in de landbouw (primaire sector), visserij en de katoen productie. Dit is vooral in het zuiden, dit omdat hier een savanne en een tropisch klimaat is. Hier bevinden zich ook twee belangrijke rivieren (zie Conflictschets). Door deze factoren is het mogelijk om landbouw te te houden.  In de binnendelta van de rivier de Niger is er de katoenproductie (figuur 10). In het noorden van Mali is er geen of weinig verbouwing van producten mogelijk omdat het daar warm en droog is. De landbouw die plaats vindt in Mali is vooral voor eigen gebruik. De boeren verbouwen vooral maïs, rijst en gierst.

 

Dat Mali economisch een verdeeld land is blijkt uit de inkomens. De harde realiteit is dat Mali een van de armste landen ter wereld is, zo verdiende een inwoner van het land in 2016 762.2 dollar, dit is onder de armoedegrens (figuur 11). Dit betekent dat ze onder de armoedegrens leven die is namelijk vast gelegd door de VN op 1.100 dollar per jaar. 

 

Doordat de ligging van Mali niet heel gunstig is kan het noorden niet tot weinig landbouw bedrijven, het zuiden daarentegen wel omdat daar dus de rivieren stromen. Dit heeft gevolgen voor het conflict door dat er een groot verschil ontstaat tussen het armere noorden en rijkere zuiden, hierdoor er dus jaloezie. Juist omdat er onrust en geweld is in Mali stopt het toerisme zowat helemaal. 

Historisch

Een stap terug in de tijd laat zien dat Mali een kolonie van Frankrijk was van 1855 tot 1960, toen het onafhankelijk werd. In 1920 werden de grenzen van Mali bepaald en verdeeld door kolonisator Frankrijk, hierbij werd er geen rekening gehouden met het leefgebied van diverse bevolkingsgroepen, zoals de Toeareg, waardoor zij tot op de dag van vandaag als minderheid in verschillende landen leven. Doordat zij in verschillende landen wonen voelen de Toeareg zich nergens thuis. Hierdoor willen ze graag een eigen staat beginnen, Azawad. Er wordt geen rekening met de Toeareg gehouden, hierdoor zijn zij in samenwerking met Al-Qaida oorlog gaan voeren.   

 

Zoals in het kopje 'Politiek' van deze pagina is beschreven werd erin 2012 een staatsgreep gepleegd door kolonel Sanogo en zijn groepering. Mali riep de hulp in van oud-kolonisator Frankrijk om de staatsgreep te beëindigen. Juist door het verleden met Frankrijk werd hun hulp ingeschakeld en bracht Frankrijk een oplossing voor Mali. Tegenwoordig is het nog altijd onrustig in Mali, ondanks de aanwezigheid van bijvoorbeeld de Verenigde Naties (VN).

Figuur 10. (Bosatlas 55e, 2018)

                                                                                      Figuur 11. Tradingeconomics, 2017)

Opdracht 4

Jullie mogen nu weer een Socrative maken om te kijken of jullie veel geleerd hebben.

Klik op de link : Socrative Mali

 

Voor de leerlingen die de eerste test minder dan 50% goed hadden mogen nu de volgende opdrachten doen tot dat de rest klaar is.

- Maak de Versleep de woorden: versleep woorden Mali

Als je klaar bent mag je een Woordspin maken op deze website: Mindmeister

Maak eerst een account aan en volg de instructies. 

- Schrijf hier de dingen op die je vandaag geleerd hebt over het Conflict Mali denk hier bijvoorbeeld aan:

- De aanleidingen

- De verschillende volken

- de problemen

- Enz. 

Gezamenlijke opdracht 

Bedenk in groepjes van 3 a 4 leerlingen een oplossing van het conflict in Mali. 

denk hier om de volgende vragen en vul deze in op de Nearpod:  Oplossing conflict Mali

- Wat moeten ze doen om het conflict te beëindigen?

- Hoe moeten ze dit doen? en waarom moeten ze het zo doen?